Gula rutor...


Idag har jag bakat. Har min sista dag på praktiken i morgon så tänkte ta med mig en kaka att bjuda på... fick ett recept på gula rutor av mamma så gav mig på de.

Kakan:
4st ägg
4dl socker
5dl vetemjöl
4tsk bakpulver
2½dl ljummet vatten

Ställ ugnen på 175 grader

 Blanda allt till en jämn smet

 Smöra och bröda en långpanna

 Grädda i 15 min

 ställ kakan att svalan

och börja med glasyren


Glasyr
200g smör
2½dl socker
2st äggulor
4msk vaniljsocker

 koka ihop ingredienserna och häll glasyren över den svala kakan

 
Strö över kokos och/eller strössel och kakan är klar. Skär i lagom stora bitar och njuuuut =)

Lycka till !!

 






Lite vad jag faktist tycker om Harry Potter...

Ja jo jag vet de är för barn men jag har ett i mig som jag väldigt gärna plockar fram ofta och då måste de underhållas och hur gör man de bättre än med en spännande bok eller en händelserik film?
Jag började läsa Harry Potter böckerna precis när dom kom ut i i början hade jag för mig att jag skulle läsa om alla i kronologisk ordning innan nästa kom ut men de sprack vid fjärde boken tror jag haha.. va likadant med filmerna men de blir helt enkelt för många timmar så då måste man sprida ut dem på minst en vecka..
I stora drag är alla böcker och filmer helt underbara... man fångas verkligen i en värld man före det mesta önskar vore verklig... J.K Rowling har ett underbart vackert språk och en fantasi som inte tycks ha några gränser. Det enda jag kan se som negativt men som jag inte ogillar är att böckerna blir "barnförbjudna" väligt fort, hela sserien håller sig inte på en nivå som passar en åldersgrupp utan avancerar väldigt mot slutet. Detta gäller ju då även filmerna...
Något som gäller generellt är faktist att böckerna är bättre än filmerna för det händer så mycket mer och deras värld blir så mycket mer levande än vad den blir på film.

Så lite om varje av dem :)

  
Harry Potter och de vises sten
Här får man lära känna en pojke som är ganska harig och har levt ett liv de flesta av oss inte ens kan förså till hälften. Här visas det att den snälla men lite tafata poljen som ingen tycker särskillt mycket om är mer speciell än vad de flesta någonsin kommer bli.
Han får sina första vänner och läsr sitt första mysterium.
Man förstår någonstans att onskan som här kommer upp till utan inte har svalnat utan ligger och kokar under lock.


 
Harry Potter och hemligheternas kammare
Nu har vi börjat ana att det under skalet på denna pojk finns ett mod som bländar. Han hankar sig fram och är väl i vardgs livet inte den som är böst på något, men i denna förtrollade värd är han en man ser upp till och en person att lita på. Mysteriet blir här större men så blir även hotet. Denna bok är mer för att låta Harry växa upp och ställas inför situationer som gör att detta sker snabbare än om han inte varit tvungen att pressa sig själv till gränsen. Man upptäcker snart vilken osjälvisk person han är.


 
Harry Potter och fången från Azkaban
En modigare Harry med mer att säga till om presenteras och så gör även en ny bit av baksidan på hotet. Han står inte längre ensam men han får samtidigt lära sig att man inte ska ta för givet och lite på att andra ska ställa upp utan i slutet är det upp till en själv. Detta är den filmen jag har tittat på flest gånger och en klar favorit i serien. den är så bra gjort och känns inte längre så barnslig.


 
Harry Potter och den flammande bägaren
nu börjar det på allvar och oskan andas ner i nacken på en. Både boken och fimen är fart fylld och inhåller spännande små detaljer som måste kluras ut längs väge och slutet förvånar iaf första gången man läser/tittar på den. Här har han mycket börjat bråka med sig själv vilket väl tillhör ungdomen men ibland känns det som att han bara är dumstridig.


 
Harry Potter och Fenixorden
Så låt kriget börja och släng in den nu mycket grubblande ungdomen i vilda mentala lekar som dock framgår dåligt i filmen. Alla går här ihop om man kan se vilken bra ledare han kan vara när han bara sätter ner foten och faktist tror på sig själv. Den första stora tagedin gestaltas här och snyggt gjord är den i filmen.
Nu är leken på blodigaste alvar och värden är på väg ikapp.


 
Harry Potter och halvblodsprinsen
Nu är det bara att konstatera att den hariga lille killen i början är borta och kvar står en beslutsam inte man än,  men nästan. Här får man lära sig sin historia och börja få en föraning om hur komplicerad men underbar fantasi J.K Rowling har. Det märs tyvär även här att det inte går att få med alla de underbara undertonerna och detaljerna från boken till en film.
Många undrar nog hur man ska åtehämta sig från förlusten i denna bok/film och antaganden tas som inte allt för snart rätas ut.



Harry Potter och dödsrelikerna
De är nu de händer och grubblaren är borta och kvar står en pojke som inte rädds att se döden rakt i ögonen. Hur denna bok knyter ihop allt och rätar ut frågeteckan men inte vissta man hade är helt fantastiskt.
förstår att det krävs två filmer, inte bara för att få in mer pengar utan även för att få med allt som faktist måsta vara med för att det ska bli sådär bra som det faktist kan bli.



Boken snöfalken



Snöfalken är skriven av Stuart Harrison.
jag fick denna bok av min pappa i julklapp för ett par år sen.. har först nu faktist läst ut boken.. den tillhör inte alls den kategorin av böcker jag brukar läsa och därför uppfattade jag den som lite seg.

Man får följa en plågad man som efter en stor sakndal och tid på psyket återvänder till sin hemstad för att möta sina sista spöken och på så sätt bli fri. hans ryckte har dock förekommit honom och han möter ett motstånd av befolkningen som han inte hade väntat utan fruktat.
I denna sovande stad bor det en änka med en son som inte pratar, hon uppvaktas av stadens polis sheriff men har väl inget direkt intresse utan lägger all sin tid på att oroa sig om sin son.
Här finns även den alkoholiserade långtradarchaffören som gör allt för lite snabba pengar så hans fru som han inte förtjänar ska stanna och orka med honom ett tag till.

Deras liv traslas ihop på dels oväntade sätt men det hela börjar när den sällsynta vita snöfallken syns över skogen. ett skott avlossas men det är någon annans händer som plockar upp fåglen och gör allt för att den ska återfå sin forna glans.
Ett stumt barn och en uttstött får plötsligt något gemensamt och snart har situationern triggats upp så pass att den måste spricka.

Du som gillar nutida lite tygre historier med lite romans och annt som livet så sällan bjuder på kommer uppskatta denna bok.

 





Sluta röka... ...pågående skit... ...man kanske skulle!




ja många har tjatat och fy vad många gånger man har hört att det är det vettiga att göra.. men det spelar faktist ingen roll alls vad folk säger för visst har jag försökt innan men jag har inte riktigt haft viljan...
vet itne varför men denna gången va det förvånandsvärt enkelt.. de har gått tre veckor sen jag rökte och har inte minsta lilla sug efter det längre... ursäkterna är borta... inget mer "måste bra röka en för att" tog två veckor på mig på att mentalt förbereda mig på att sluta röka.. jag började inte minska då utan snarare röka mer men de sket jag i... sen en vecka där jag bara fick röka en cigg om dagen och när den vecka va slut insåg jag själv hur dum jag va i att röka en om dagen, en cigg gör ju faktist verken till eller från så då slutade jag helt enkelt... har varit någon gång de har känts jobbigtoch jag kan sakna  syslan men inte själva rökandet. nej nej..
de är först nu jag inser hur mycket folk som röker luktar... de är hemskt ibland att stå bakon någon i kön eller prata med någon som stinker...




hur som även att tanken kan locka har jag fimpat för alltid... anledningen? oj dom är många men op:en är en stor en för anstränga mig att göra det jag kan för att jag ska få det bästa förutsättningarna jag kan för dehär är något jag ska klara!


 

sååå varför jag har varit frånvarande? haha klart de finns en anledning.. de gör de la altid.. oavsätt om den är bra eller inte.. min är iaf att jag har börjat praktisera... imorgon börjar min frärde och sista vecka.. och ur de känns? jo både bra och förjävligt faktist.. trivs ju som bara den.. folk är trevliga och arbetet är utmanande och intressant.. men fy fan för att ligga och köra 9mil varenda dag.. jag får krupp på de... upp innan 5 för att hinna till jobbet vid 7..
kommer sakna min handledare... hon har semester denna veckan och jag kommer därför inte få träffa henne igen.. hon är nog den bästa handledaren man kan tänka sig.. hon tar sig verkligen tid att förklara och förklarar allt på ett sätt man faktist förstår...
kanske ska tala om med att jag är på en kirurgavdelning på blekinge lasarett...
får ta massa blodprover och va med och titta vid massa olika undersökningar... det är verkligen intressant.



så mer än praktiken.. jo har legat sjuk ett par dagar nu.. fyyy fick feber i torsdags och fick åka hem.. på kvällen sen toppade jag på runt 40 grader... dagen efter sjönk det till 38 och höl sig där tills i lördags när den äntligen släppte helt.. så nu har jag orkat göra lite saker idag och tänker ta mig tillbaka till praktiken i morgon...
annars händer det allderles förlite tycker jag fast jag inte hade haft tid med mera.


Detta är bara för att jag måste!

det finns så mycket som händer runt om mig och jag står helt stilla i mitten... känns som att stå i en kula som snurrar så snabbt att det set ut som att den står stilla men när man tittar närmare blir man illamående av hur fort det rör sig och man inser att de utanför har fortsatt som vanligt och de är bara jag som va i kula...

vet inte hur jag ska förklara det men det är helt sjukt hur alla tycks ha tagit minst ett steg åt varsit håll och kvar står jag och har inte längre en aning om var jag borde vara. de läskiga är att jag tror jag tappat taget om allt så ingenting finns längre kvar... det har drivt iväg med strömmen...

på ett sätt kan jag säga att jag är den enda som står kvar på klippan för rädd för att våga hoppa... jag vet att vinden snart kommer på mig falla... frågan är om fallskärmen håller. 


Lindrande vård


Är nu klar med tentan i lindrande vård och har skickat in sista uppgiften.. nu är det bara att vänta på svar från lärarern och sen ha berygsamtal.. så är ännu en kurs klar...
Imorgon börjar min 4veckors långa praktik vilket jag är riktigt riktigt nervös över.. men men de fixar väl sig det med...
är lite trött i fingrarna efter att ha suttut och skrivit 4000ord så nu blir det tvslappande med Ette hela kvällen..

Har efter praktiken bara alternativ medicin 50 poäng = 3veckor kvar tills jag är uppe i mina 1400 poäng.. men som det ser ut nu måste jag läsa upp minst 50 till för att de har tagit bort datakursen men de får ordna upp dig..
ska ta och reda ut de där i veckan.. idag tänker jag bara njuta av att vara klar med denna kursen..




Efter helgen...

Så nu har helgen gått.. har hänt en hel del.. både på ytan men även under... har så mycket att säga men detta är inte rätt plats för de... det får bli en annan plats en annan gång..
M har varit här hela helgen och de har ju inte varit fel alls..

i torsdags satt jag hårmodell.. kul som alltid och frissorna va riktigt fräna.. höll oss upptagna ett bra tag genom att prova på olika saker..
    

Fredags var det upp påmarknaden och träffa A... de va tokmycket människor och riktigt kallt men hade maknadskänslor upp över öronen så hade nog kunnat stanna hela dagen...
Träffade mycket folk och körde på en och annan med stolen haha.. de va inte meningen varje gång.. A köpte en så toksöt mössa och en riktigt fin sjal..
själv köpte jag två sjalar en röd/svart och en grön/svart... har lyckats få ihop en hel massa nu och än är ja inte nöjd. tänk om jag kunnat ha en i varje färg och haft alla upphända lägns väggen i hallen så man alltid ser dem och lätt kan ta den man vill ha... de nya jag är ute efter är gul/svart och grön/vit.. får se när jag kan hitta något.. 

är helt kär måste jag erkänna i dessa sjalar.. ge mig  

Senare på kvällen bar det av på fest.. Hotelet hade öppet för privatfest och folks humör va på topp.. de va mycket roligare än avd jag trodde de skulle bli och innan kvällen var slut va de så mycket männsikor att dom fich sätta upp skylltar i fönsterna om att de va fullt. Han iaf med många underhållande samtal med många jag inte bytt några ord med alls på länge länge..
 mums att pussas

Lördagen va jag riktigt seg men pallade mig ner med M till slätten och kollade på när en helikopter landade och sen hade övning ihop med ssrs..

 
eftersom det va så kallt givk vi hem och kröp ner undertäcket... båda två somna och jag sov nästen två timmar... när jag smygit upp ur soffan blev det soffan en stund och ett varmt täcke.. När syster va klar med sitt åkte vi upp till henne och käka en pizza.. senare gav vi oss av vidare för att tända ljus på gravarna och i minnerslunde.. riktigt fint va det med alla ljus tända.. synd de händer så sällan och bara på ett ställe som är förknippat med sorg..
 

När vi va klara med vår tripp runt kommunen hamnade vi hos puttis och badade tunna.. de va riktig skoj faktist.. tre minus utanför tunnan och 38-39 grader i vattnet... fick oförglömliga minnen den kvällen.. och dom bästa innehåller den elaka ponnyn.. haha

Så söndag hände inte mycket mer än att jag hade min första helt rökfria dag.. har inte rökt en enda cigg sen i lördags kväll.. annars har  det varit en cigg varje kväll i en vecka.. men nu ska jag klara av detta.. de har jag bestämt mig för...
M i soffan med gosan :P

Ja som sagt har det hänt lite allt möjligt och jag har mycket att tänka på ett tag framöver..

Skolan måste lösa sig och jag måste ta ett beslut om hur jag ska göra... Först blir det sista fråga på uppgiften och sen tenta i morgon så är Palliativ vård klar.. Onsdag börjar praktiken i sjukvård, 4 veckor på kirurg i kallekrona, vilket jag är mer än nervös för.. men men de får la ordna sig..

annas håller jag nod de andra för mig själv ett tag.. brukar bli bäst så..

Nu blir de lite mer skola och sen sängen..

 

 

 


RSS 2.0